loader
Dodatki

Przepis na falafel

Smażone kulki lub kotleciki wykonane z ciecierzycy bądź bobu z sezamem zwane falafelem, to przysmak wegetarian oraz wegan. Potrawa ta znana jest szczególnie w krajach arabskich, gdzie bardzo często podawana jest w barach typu fast food jako wegańska alternatywa kebabu. Jak zrobić falafela?

Falafel

Te pyszne kuleczki wegetariańskie przygotowywane są głównie z ciecierzycy z dodatkiem wielu przypraw oraz cebuli i pietruszki. Niekiedy wykonywane są także z bobu. Wegetariańskie kotleciki przygotowywane i formowane są ręcznie, toczone na dłoniach, podobnie jak pulpeciki czy kotlety mielone. Gotowe uformowane kotleciki wrzuca się na rozgrzany olej i smaży. Jest to bardzo proste danie, które zdobyło serca nie tylko samych wegetarian oraz wegan. 

Jak zrobić falafel? 

Przygotowanie falafeli jest dosyć proste warto jednak pamiętać o kilku trikach, które znacząco ułatwiają ich wykonanie. Falafele powinny składać się z namoczonej ciecierzycy. Nie gotowanej, nie używanej z puszki. Co więcej, zaleca się rozdrabnianie ciecierzycy nie w blenderze lub malakserze, lecz w specjalnej maszynce do mielenia. Urządzenie to jest o wiele bardziej praktyczne, a praca dużo przyjemniejsza niż przy użytkowaniu blendera, który niekiedy może ulec awarii. Dobrze zmielona ciecierzyca bardzo łatwo się klei, dzięki czemu kotleciki są o wiele bardziej delikatne i miękkie. 

Falafel - przepis oryginalny

Do wykonania falafeli potrzebne będą:

  • 300 g suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy (pietruszka, kolendra, kumin, kardamon, cynamon, chili, sól)
  • Olej lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Namoczoną przez noc ciecierzycę należy odcedzić, opłukać a następnie zmielić w maszynce do mielenia razem z drobno pokrojoną cebulką. Do masy dodać przyprawy i wymieszać. Na koniec dodać 2 łyżki wody, a później przykryć masę folią i wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Rozgrzać olej na dużej patelni z grubym dnem, a następnie umieszczać na niej uformowane kotleciki. Smażyć przez 2-3 min z każdej strony. Następnie odsączyć z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. 
  3. Falafele podawać z warzywami, sałatkami lub hummusem. 

falafel

Falafel z ciecierzycy z puszki 

Jak się okazuje, nieprawdą jest iż nie da się wykonać falafeli przy pomocy ciecierzycy z puszki. Puszkowana ciecierzyca jest niczym innym jak suchymi ziarnami, które zalane są wodą. Podstawą delikatności oraz miękkości falafeli jest bowiem sposób rozdrabniania ciecierzycy. Dlatego zaleca się stosowanie maszynki do mielenia, która daje najbardziej zbitą i płynną masę. 

Falafel pieczony

Pieczony falafel to bardziej lekka wersja tej wegetariańskiej potrawy, która pozbawiona jest tłuszczu. Warto jednak pamiętać, że pieczone kotleciki mogą być mniej delikatne i puszyste, niż te smażone na głębokim oleju. Przy pieczeniu należy zachować odpowiednią temperaturę, zalecana to 200 stopni. Uformowane kotleciki należy układać na blaszce posmarowanej z wierzchu olejem i piec z każdej strony nie dłużej jak 8 min. 

Ile kalorii ma falafel?

Falafel stał się nieodłącznym elementem kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Czy wegetariański fast food może być zdrowy? Kaloryczność tych kotlecików w dużej mierze będzie zależeć od tego czy zostaną one przyrządzone na oleju czy może w piekarniku. 100g porcja falafeli posiada 332,9 kcal.

Z czym jeść falafel? 

Typowo arabski falafel najczęściej podawany jest w picie z mnóstwem warzyw. Domowa wersja kotlecików wegańskich smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi warzywami, hummusem, dresingiem oraz sałatkami. Bardzo dobrze komponuje się z sosem tahini, który powstaje z pasty sezamowej.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz