loader

Czym warto zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

​Dieta wegetariańska to sposób odżywiania, w którym nie jada się mięsa. Osoby ją stosujące spożywają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego. Decyzja o jej stosowaniu podejmowana jest przez przekonania moralne lub zdrowotne –...

Czytaj więcej

Białko w diecie wegańskiej - jak sobie radzić z jego niedoborem?

Produkty bogate w białko roślinne stanowią podstawę diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Jednak aby pełnowartościowe białko roślinne mogło zostać wykorzystane przez organizm człowieka, musi charakteryzować się odpowiednią...

Czytaj więcej

Mąka migdałowa BIO – właściwości i zastosowanie

​Produkty z ekologicznych upraw wpływają pozytywnie zarówno na środowisko, jak i ludzki organizm. Coraz więcej osób sięga po mąkę z migdałów. Jakie ma właściwości i gdzie znajduje zastosowanie? Mąka migdałowa – niezbędne...

Czytaj więcej

Prawdziwe wegańskie przetwory

​Wegańska kuchnia ma coraz więcej zwolenników. Dania wegańskie są zupełnie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego, więc nie tylko jest to rezygnacja z mięsa, ale także z nabiału oraz produktów zawierających żelatynę. Jak...

Czytaj więcej

Mąka bezglutenowa i jej rodzaje

Mąka bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna, nie tylko wśród osób, które zmagają się z problemem nietolerancji laktozy, ale również wśród tych, które przechodzą na dietę wegetariańską. Jakie rodzaje bezglutenowej mąki...

Czytaj więcej

Aquafaba

Aquafaba to prawdziwe odkrycie w kuchni wegańskiej. Płyn ten pozyskuje się z puszki po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej. Do nie dawna aquafaba spożywana była wyłącznie przez alergików oraz wegan. Obecnie aquafaba stanowi...

Czytaj więcej

Wegańskie zamienniki

Kuchnia wegańska to jedna z radykalnych odmian wegetarianizmu, która zakłada wykluczenie z jadłospisu mięsa oraz wszelakich produktów pochodzenia zwierzęcego, także jaj oraz nabiału. Miłośnikami tej diety są nie tylko osoby...

Czytaj więcej